Intelligens monitor hangulatvilágítás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Intelligens hangulatvilágítás alatt olyan rendszert értünk, ami egy képernyő mögött a videó tartalomnak megfelelően fény-effekteket hoz létre, ezzel intenzívebb élményt nyújtva. Ez nem csak látványos, hanem hasznos is, hiszen egy sötét szobában a szemünk hamar kifárad, ha egy pontra kell koncentrálni. A hangulatvilágítás segít meg-előzni a szem kifáradását, megterhelését. Ilyen rendszer jelenleg csak televíziókba van beépítve a piacon. Az interneten fellelhető, számítógépre tervezett prototípusok nagy érdeklődést keltettek, de nem tökéletesek.

A feladat egy olyan mikrokontroller alapú eszköz megtervezése és megépítése, amely képes egy, a monitor hátuljára szerelt színes LED szalag alapú világítás fényeit vezérelni. A színeknek megfeleltethetőeknek kell lenniük a monitoron éppen látható kép színeinek. A hardver tervezésén kívül feladat kiválasztani a megfelelő vezérelhető világítást a piacon fellelhető megoldások közül. Cél továbbá egy szoftver modul elkészítése, ami a PC és vezérlő közötti kommunikációt megvalósítja. Az eszköz a számítógéptől függetlenül is legyen vezérelhető, mint egyszerű hangulatvilágítás.

Kiegészítésként az eszköz hangokat képes feldolgozni egy mikrofon és egy vonali szintű bemenet segítségével, majd az észlelt hang paraméterei alapján különböző effekteket jelenít meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.