Intelligens nyomásmérő műszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A nagyobb cégek általában komoly járműflottával rendelkeznek. Felmerül az igény, hogy tudjuk ezek pontos helyét a térképen. Néha megesik, hogy a sofőrök saját céllal használják az autókat, ami ennél is rosszabb üzemanyagot, vagy árut lopnak. Ezen visszaélések felderítésére jött létre az iData Kft, mely GPS alapú járműkövető rendszer segítségével felügyeli a flottákat.

Az én feladatom a rendszer egy komponensének kifejlesztése volt.

A cementszállító kamionok rakományának ürítését kellett detektálnom, mely alapvetően nyomás, hőmérséklet és rezgésmérésből állt. Rendelkezésemre bocsájtottak egy korábban kifejlesztett nyomásmérő tervét, de a mostoha körülmények, és új elvárások miatt ez elavulttá vált. Az új műszernek a környezeti behatásoknak és szándékos rongálásoknak is ellen kell állnia. A szakdolgozatom során ennek az áramkörnek a tervezési folyamatát fogom bemutatni.

Az első részben ismertetem a problémát, ami miatt a dolgozat létrejött, bemutatom a rendszerrel szembeni elvárásokat, igényeket. Ezt követi a felhasználási környezet feltérképezése, végül a régi nyomásmérő szonda elemzése. Ezen szempontok alapján készítem el az áramkör részletes specifikációját is.

Egy nagyobb egység szól a nyomásmérés elvi lehetőségeiről, ezek gyakorlati megvalósításáról, valamint az általam felállított kritériumok alapján kiválasztott szenzorról. Ismertetem azokat a nehézségeket, melyek egy fejlesztés során felmerülhetnek, majd kitérek a megfelelő szenzor beszerzése során felmerülő problémákra.

Az ezt következő fejezetekben az áramkörben felhasznált további alkatrészeket mutatom be, és ezek kiválasztási szempontjait. Részletesen foglalkozom a kapcsolás fő moduljainak felépítésével, és a tervezést befolyásoló szempontokkal. Arra törekszem, hogy a problémákat több oldalról is megközelítsem és megtaláljam a legoptimálisabb megoldást.

A dolgozat végén bemutatom az elkészült áramkört, értékelem a munkámat, kitérek a hibákra, végül ismertetem a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.