Interaktív kiállítást támogató alkalmazás fejlesztése Android környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatika és az elektronika rohamos fejlődése mély nyomot hagy a világon. A digitális technológia továbbra is egyre több helyen jelenik meg és használják fel az általa kínált új lehetőségeket. Ez alól nem képeznek kivételt a szórakoztató és kulturális központok sem. A kiállításokat támogató digitális eszközök egyre több múzeumba jelennek meg, ezáltal látványosabbá és könnyebben befogadhatóvá teszik a nagymértékű információkat is.

A manapság mindenhol elterjedt és könnyen hozzáférhető okostelefonok illetve táblagépek, egyszerű megoldást nyújtanak a rétegezett információközlésre és elősegítik a kiállítás kiegészítését egy interaktív felülettel, ezáltal hozzájárulva a hagyományos leletek, mint például a térképek ismeret közvetítő funkcióinak kibővítéséhez.

A dolgozatom célja egy olyan alkalmazás prototípusát elkészíteni, mely az imént felsorolt digitális eszközök hatalmas előnyeit képes nyújtani a múzeumi látogatók számára, így a múzeumok által kínált terjedelmes kulturális és történelmi tudnivalókat élvezetesebben, változatosabban mutatja be.

Valamint a dolgozatom készítésé során alkalmam nyílt a virtuális valóságba (Virtual Reality, VR) való betekintéshez, mely technológiának elterjedésével új alternatívák tárulnak fel a múzeumok számára is. Ennek segítségével lehetőség nyílik történelmi események, csaták megjelenítésére és átélésére olyan nézőpontból mintha a látogató is jelen lenne. Ehhez létrehoztam egy prototípust, amiben egy csata jelenet és az ehhez tartozó kameramozgatások kerülnek bemutatásra VR környezetben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.