Ipari környezet néhány jellemzőjének monitorozása Zigbee hálózat alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság a gyártás és a tárolás során a hőmérséklet és páratartalom előírt határokon belül tartása lényeges kérdés a minőség biztosításában. Ehhez szükséges a tér több pontjának periodikus mérése. Egy praktikus és költséghatékony megoldás vezeték nélküli, elemről működő szenzorok elhelyezése. A mérési eredmények összegyűjthetőek egy számítógépes rendszerben, amin keresztül a monitorozás és a szabályozás is megvalósítható.

A Gamma Digital Kft-nél korábban már ki lett fejlesztve a KMR (Központi Monitorozó Rendszer). Ebben a rendszerben a szenzorok Zigbee hálózaton kapcsolódnak a mérési adatokat gyűjtő KMR koordinátorokhoz, amik Ethernet hálózaton továbbítják a mérési eredményeket az alkalmazásszerverre és az adatbázisba. Az alkalmazásszerverre csatlakozó kliensekkel lehetséges a mért értékek böngészése, valamint a riasztások kezelése.

Szakdolgozatom célja egy Zigbee hálózatra csatlakozó, a korább rendszerrel kompatibilis, nagyobb mérőtartományú mérőeszköz kifejlesztése. Ehhez a szakdolgozatom első felében bemutatom a Zigbee hálózat ipari szerepét és használata mellett szóló érveket. Emellett kitérek a vezeték nélküli hálózati topológiák és a redundancia adatgyűjtést érintő kérdéseire is.

Részletezem a megvalósítandó szenzorokkal szembeni követelményeket, az eszköz megbízhatóságát, alacsony fogyasztást és a korábbi rendszerrel való kompatibilitást. Bemutatom ezentúl a KMR rendszer működését és a hozzá kapcsolódó kliens használatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.