Irányított microstrip patch antenna tervezése beltéri Bluetooth Smart alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A beltéri helyzet-meghatározás lehetősége régóta foglalkoztatja az emberiséget. Ennek megoldása nem triviális feladat rádióhullámok segítségével, mivel a szűk terekben rengeteg reflexió jön létre a falakról és a berendezési tárgyakról. A vett jel így torzul. A legújabb Bluetooth szabványban megjelent „Bluetooth Smart” energia hatékony adatátviteli mód lehetőséget teremtett az alacsony fogyasztású, rövid hatótávolságú ún. Beacon alapú rendszerek megvalósítására. Az egyes Beacon-ök által sugárzott azonosítók alapján a környezetében lévő Bluetooth Smart kompatibilis készülékek, például egy okostelefon, képes megállapítani a helyzetét a vett jelerősség és az azonosító alapján.

A beltéri reflexiók miatt létrejövő többutas terjedés miatt a vett jelszint, így az adó távolsága nehezen állapítható meg. Az adóantenna optimális megválasztásával ezt a hatást csökkenteni lehet. Ilyen megoldás az irányított antenna használata, ezen felül a megfelelő antenna elrendezéssel tovább lehet minimalizálni a reflexiók okozta zavarokat.

A diplomamunkámban a BME és a General Electrics közös kutatási projektje keretében a fent vázolt rendszerben használható irányított antenna tervezésével foglalkozok. Megvizsgálom, miként lehet optimálisan elrendezni az antennákat és ehhez tervezek egyszerű gyártási technológiával elkészíthető antennát. Az elkészült antenna mérését a BME árnyékolt mérőszobájában végzem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.