Irattári rendszer megvalósítása Java EE platformon

OData támogatás
Konzulens:
Berényi Zsolt
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Minden nagyvállalatnál egyre nagyobb problémát jelent a törvényi szabályozásból, vagy belső működésből adódó hatalmas iratmennyiségek hatékony és gazdaságos kezelése. Ebbe a kezelésbe bele tartozik a feldolgozás, összerendelés, kereshetőség, megőrzés, selejtezés. Ezek közül a problémák közül én az irattári kezelést vizsgáltam meg.

A diplomatervem keretében egy konkrét vállalat irattári kezeléssel kapcsolatos igényeit mértem fel. A felmérés eredményeként számos probléma jött elő, melyekre megoldással kellett szolgálnom, egy irattári rendszer bevezetésének előfeltételeként. Ilyen problémák voltak az iratok egyedi azonosításának a hiánya, a hiányos irattári nyilvántartások, a digitalizáló alkalmazás hiánya.

Szükség volt egy egységes azonosító rendszerre, melyet vonalkód koncepció formájában dolgoztam ki. A vonalkód koncepcióval bevezetett azonosító rendszer az egyedi azonosításon túl alkalmas az űrlapok azonosítására, automatikus aktához rendelésre, bizonyos fokú hibadetektálásra és felhasználási területe rugalmasan bővíthető.

A koncepció elkészítése után megvizsgáltam az irattárazásra milyen lehetőségek adottak, és ezek közül melyik a leggazdaságosabban megvalósítható. A felmérés megkezdéseként a vállalat érettségi szintjét mértem fel a Business-Technology Management Maturity Model alapján, majd a hagyományos irattári kezelés költségeit állítottam szembe a hiteles digitalizálással és elektronikus iratok megőrzésével.

Az iratok digitalizálásához szükséges szoftvert kiválasztottam, felmértem a képességeit, felparamétereztem az optimális használathoz és egy beállításkészletet hoztam létre.

Az felmérés eredményeként előálló igények és koncepciók alapján megterveztem és megvalósítottam egy digitális irattári rendszert Java EE technológiák felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.