J2EE alkalmazások portolása ASP.NET környezetbe

OData támogatás
Konzulens:
Bóka Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vállalati alkalmazások (Enterprise Application Software) napjainkban jelentős szerepet játszanak, ugyanis a vállalatok többségének folyamatait szoftverekkel irányítják; ezek hibamentessége kiemelt fontosságú. Vállalati alkalmazások fejlesztésében jelenleg két technológia jár elöl, a Java EE és a Microsoft .NET.

Gyakran felmerül az igény, hogy meglévő rendszereket átépítsenek egyik platformról a másik felett működőkké. A két technológiában alkalmazott megoldások sok hasonlóságot mutatnak, köszönhetően annak, hogy a .NET és ASP.NET kialakításakor figyelembe vették a Java és J2EE megoldásait, sőt visszafele is történt hasonló hatás a technológiák között. Ugyanakkor egyáltalán nem tekinthetők triviálisnak egy átépítési folyamat lépései, és ezeknek a lépéseknek a kihívásai.

A feladatom egy már meglévő, mintaként szolgáló J2EE alkalmazás átépítése volt ASP.NET környezetbe. A többrétegű alkalmazás rétegeit sorra véve bemutattam a J2EE illetve .NET keretrendszerben felhasznált technológiákat, és elvégeztem az átépítést, ismertetve annak lépéseit. A két keretrendszer közötti hasonlóságokat és különbségeket ismertettem, hogy képet adjak arról, hogy mire érdemes figyelni egy hasonló átépítési feladat elvégzésekor.

Az átépítés elvégzésén túl a tesztelés is munkám fontos része volt. A .NET-es alkalmazás fejlesztésének több fázisában hajtottam végre teszteket: egységteszteket, funkcionális teszteket, végül a felhasználói felület tesztjét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.