Járműdiagnosztikai készülék tervezése, diagnosztikai adatok feldolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomatervezésem során egy inerciális szenzor jeleinek elemzésére alapuló kátyúdetektáló rendszert terveztem, és valósítottam meg.

Az irodalomkutatás során megismerkedtem a jelenleg használt, inerciális szenzorok jeleinek vizsgálatára alapuló kátyúdetektálási eljárásokkal, és az azok alapjául szolgáló modellekkel. Létrehoztam egy bővített a modellt, és erre alapozva egy megbízhatóbban működő, összetett detektálási eljárást dolgoztam ki. A detektálási algoritmus az inerciális szenzor gyorsulás és szögsebesség adataiban található, átlagostól eltérő mintákat azonosítja az adatsorokból képzett szórásértékek vizsgálatával. Az eljárást működését szimuláltam különböző szenzorok által gyűjtött adatsorokon.

A kátyúdetektáló rendszer megvalósításához összeállítottam egy kétkomponensű hardverkonfigurációt egy NXP LPC1227 mikrokontrollerből és egy ST LSM330DLC inerciális szenzorból. Erre a célhardverre implementáltam az eljárást beágyazott c kód formájában.

Azt eljárás optimális paraméterezését valós forgalmi körülményeket szimuláló mérések alapján határoztam meg. A rendszer elvárásoknak megfelelő működését méréssel ellenőriztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.