Járműkonvojok oldalirányú dinamikájának szabályozótervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Ebben a dokumentumban egy konvojban haladó jármű oldalirányú kormányzást szabályozó struktúrájának leírása található. A használt érzékelők által mért adatokból következtetni lehet arra, hogy mely kifejezések használhatók fel a szabályzás során, bármely konvoj elején haladó járműtől szerzett adat ismerete nélkül.

Az alapvető szabályzási struktúra leírása mellett, a konvoj stabilitásának javítása céljából különböző, állapotváltozók hatását előre kompenzáló együttható paraméterek kerülnek bevezetésre, melyek lehetővé teszik a szabályzó bemenetének hangolását.

A vizsgált szabályozási rendszerrel az egyforma járművekből álló konvojra garantálható a lánc stabilitás a paraméterek megfelelő beállításával. Heterogén konvoj esetén egy alacsony szintű elfordulási szögsebesség szabályzás alkalmazása segítheti elő a lánc stabilitás elérését.

A külső szabályozási kör szabályzójának tervezése H-végtelen módszerrel történik, és homogén konvoj szimulációja révén az együttható paraméterek optimális értéke kerül meghatározásra, a járművek úttól vett távolságára optimalizálva.

A szimulációk során az együttható paraméterek hatékonyságának vizsgálatára kerül sor a lánc stabilitás elérésére vonatkozóan egy lineáris és egy nemlineáris szimulációs modellen is tesztelve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.