Java alapú adatvezérelt rendszerek modellezése és támogatása kódgenerálással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai 21. századi informatika világában egyre nagyobb ütemben jelennek meg újabb és újabb technológiák, software-es megoldások, platformok, melyek rohamosan fejlődnek. Visszatekintve az utóbbi 5-10 évre láthatjuk, hogy ez a trend egyre csak erősödik, míg az ezredforduló környékén főleg asztali és mainframe rendszereket fejlesztettek, addig mára vezető ággá vált a mobil software fejlesztés, a hálózatba kapcsolt, elosztott, adatvezérelt alkalmazások és rendszerek készítése, egyre újabb és változatosabb kommunikációs technológiákkal. Míg az informatika térhódításának kezdetekor, az első pár évtizedben szinte kizárólag az egyeduralkodó relációs adatbázis-kezelő rendszerek élveztek előnyt, addig ma már több új adattárolási technika is elérhető, melyek az utóbbi években kezdtek előre törni. Ezen felgyorsult haladás viszont egyre nagyobb kihívás elé állítja a fejlesztőket, akik sokszor már csak inkább egy-egy platformra, szakterületre vagy alkalmazásréteg fejlesztésére specializálódnak, hogy lépést tudjanak tartani azok innovációival.

Ezek alapján Diplomaterv feladatom célkitűzése egy ezen mai, modern informatikai rendszerek fejlesztésének támogatását megcélzó eszköz készítése volt, mely lehetővé teszi alkalmazások adatrétegének, adatvezérelt rendszerek és azok kommunikációjának platformfüggetlen, szakterület-specifikus modellezését, ezek helyességének ellenőrzését, feldolgozását, majd pedig azokból a fejlesztők számára felhasználható platformspecifikus forráskód generálását. Az eszköz így egyrészt hivatott a multiplatform software fejlesztés támogatására, illetve az alkalmazás fejlesztés egész életciklusa során a karbantartott modellel és az újra generált kóddal software komponensek automatikus előállítására.

Ennek kivitelezését az Eclipse keretrendszerben valósítottam meg, ahol az alkalmazás a fejlesztőeszközbe integráltan, plug-in-ként lett megalkotva. Így a beépülő software az Eclipse platform és annak egyes bővítményeinek szolgáltatásaira épülve egy kiegészítő, modellező környezetet nyújt a fejlesztők számára az alkalmazásfejlesztés megkönnyítésére. A kódgenerálás célplatformjainak az Eclipse által támogatott Java alapú platformokat választottam (JavaME, JavaSE, JavaEE, Android, Spring) kiegészítve a jelenleg legnépszerűbb adat leképzési és kommunikációs technológiákkal, ezzel segítve a mai sokrétű és komplex software-es megoldások együttes használatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.