JavaScript alapú moduláris értelmező

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A programozás megtanulása akadályokkal teli folyamat tud lenni a kezdetekben. A szakdolgozatomban erre a problémára kívánok megoldást javasolni egy JavaScipt alapú moduláris értelmezõ elkészítésével, ami bármilyen programozási nyelvet képes értelmezni-- amennyi-ben elkészül a megfelelõ modul hozzá - és átfordítani JavaScript kóddá.

A megoldás egy reguláris kifejezés és állapotgép alapú lexikális analizátor modulból - neve Lexer -, és egy szintaktikai elemzõ modulból áll, aminek neve Parser és az LALR elemzõ algoritmust implementálja, majd ennek segítségével dolgozza fel a bemenetét a BNF-ben megadott nyelvtan szerint. Az így létrejött AST ezek után a megfelelően megírt nyelvi modullal feldolgozható és közvetlenül JavaScript kódra fordítható.

A szakdolgozatomban leírom a megoldás menetét és elmagyarázom a használt algoritmusok mûködését - és hogy miért az adott algoritmus mellett döntöttem. Emellett kitérek a használt technológia sajátosságaira hogy a JavaScript és a formális nyelvtanok mélyebb ismerete nélkül is könnyen értelmezhetõ legyen a dolgozatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.