Jelgenerátor tervezés LinFM CW radarhoz

OData támogatás
Konzulens:
Rösner Vilmos
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Diplomamunkám témája a régóta ismert és napjainkban egyre elterjedtebb FM CW radar. Kezdetben (1960-as évek vége) precíziós magasságmérésre használták civil és katonai repülőgépek leszállását segítő rendszerekben és vízi járművek rossz látásviszonyok között való kikötését biztosító szenzorokban. Ezt követően számos területen hasznosították az FM CW elv előnyeit. Közkedvelt felhasználási terület lett a folyadékszint mérés és a katonai felderítés egyaránt. Az önvezető járművek fejlesztése során szintén fontos szerepet bíztak a radarok ezen típusára.

Munkám az FMCW radarok által használt megvilágító jelek előállítására összpontosít. Annak érdekében, hogy megismerjem az előállított jel egyes paramétereinek hatását a rendszer működésére (pl. fáziszaj), áttekintem a detektálás elvét a szükséges matematikai formulák bevezetésével és értelmezésével, kitérve a zavaró tényezőkre.

Az elméleti alapok tárgyalását követően, röviden ismertetek néhány lehetséges módszert, hogy hogyan lehet a kívánt megvilágító jeleket előállítani. Ezek közül egy modern megvalósítást választva (modulált törtosztásos PLL), tervezek egy jelgenerátort. A tervezési lépések mindegyikét ismertetem az Olvasóval, kezdve az áramkör egyes részegységeinek bemutatásával, a NYÁK tervezésének megfontolásain keresztül, az élesztésen át, egészen a mért paraméterek kiértékeléséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.