Jótékonysági alkalmazás webes felületen

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság talán nem is tudunk úgy böngészni az interneten, hogy ne találkoznánk reklámokkal. A különböző hirdetések ott figyelnek a megnyitott weblapok margóján. Megbújnak a cikkek sorai között, vagy éppen egy hatalmas ablakban villognak az orrunk előtt. Nehéz úgy megnézni egy online videót, hogy ne látnánk előtte még egyet reklám céllal. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a honlap készítője a reklámokból befolyt összegből tartja fent az oldalt, és a videó feltöltője is részesedést kap a haszonból.

A felhasználó pedig nem tehet mást, minthogy elviseli a böngészőjében felbukkanó reklámokat. Sajnos nem gyakori, hogy pozitívan gondoljunk ezekre a hirdetésekre, pedig megtekintésükkel támogatjuk magát a weboldalt. Mondhatni, ezek eltűrésével fizethetünk az internetes szolgáltatásokért és tartalmakért. A reklám nézés, ha úgy tetszik, egyfajta online fizetőeszközzé vált. Ha pedig ez így van, akkor a reklámok segítségével jótékony célra is lehet pénzt gyűjteni.

A ’BePositive!’ jótékonysági bővítmény segítségével a felhasználó reklámfelületet biztosít böngészőjében. Mindezt abban a tudatban teszi, hogy a reklámokból befolyt összeg jótékony célra megy. Így pár pixel vagy néhány másodperc feláldozásával van mód adakozni a rászorulóknak.

Feladatom az erre alkalmas eszközök feltérképezése és a lehetőségek kiaknázása. Célom továbbá egy olyan program elkészítése, mely az eredményeket a gyakorlatban szemlélteti. A fejlesztés során fontos szempont volt, hogy minél több lehetőséget tárjak fel, melyek közül a felhasználónak van módja kiválasztani a számára megfelelőt.

A lehetőségeket mérlegelve egy GoogleChrome bővítményt valósítottam meg. A fejlesztés során olyan népszerű web technológiákat alkalmaztam, mint a HTML, a CSS vagy a JavaScript.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.