Kamera interfész fejlesztése FPGA áramkörhöz

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai nagyfelbontású kamerák legelterjedtebb interfésze a mobiliparban használatos MIPI CSI2, amely képes akár nagysebességű FullHD videó átvitelére is. A piacon elérhető beágyazott eszközök gyakran nem teszik lehetővé a MIPI alkalmazását, azonban az FPGA áramkörök kellő támogatást nyújtanak az interfész kialakítására, valamint a további gyors, párhuzamos adatfeldolgozásra.

A diplomaterv elsődleges célja a MIPI CSI2 interfész megvalósítása Xilinx Spartan-6 fejlesztői kártyán. Ez a szabvány részletes megismerése után az interfész moduláris tervezését, valamint Verilog hardver leíró nyelven történő implementálást foglalja magába.

A feladat során felhasznált Ov5647 kameramodul a manapság leginkább elterjedt Bayer mintával dolgozik. Kimenete a színszűrőnek megfelelő nyers képinformáció.

A diplomaterv elkészítése során szükséges a kameramodul konfigurációját lehetővé tevő MicroBlaze alapú mikroprocesszoros rendszer létrehozása, amely tartalmazza a szükséges I2C periféria modult. A konfigurációs egységet követően elkészítendő egy színszűrő FPGA modul, amely a létrehozott MIPI kimenetére kapcsolódva lehetővé teszi a kamerakép színhelyes előállítását.

Szükséges továbbá egy DVI adó modul illesztése a szűrő kimenetére, amely az előállított kép megjelenítését teszi lehetővé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.