Kapcsolati háló fejlesztése Windows Phone 7 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Balássy György Miklós
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A „kapcsolati hálók” kifejezésről a legtöbbeknek a manapság divatos közösségi oldalak jutnak eszébe, ahol az egyes személyeknek ismerőseik vannak, csoportokhoz tartoznak és megosztják egymással mindennapjaikat. Azonban van még valami, ami legalább olyan, ha nem bonyolultabb kapcsolatokat ír le, mint egy közösségi oldal: a családfa.

A származástan rendkívül összetett tudomány, nehéz minden eshetőséget számításba venni, hiszen a kapcsolatok elrendeződése nagyon sokféle lehet. Éppen ezért amennyire izgalmas ez a témakör, legalább akkora kihívás is.

A szakdolgozat keretében egy olyan szoftver elkészítését tűztem ki célomul, amit az emberek többsége szívesen használna, emellett pedig a lehető legújabb technológiákra épül. Egy családfa készítő alkalmazást valószínűleg mindenki szívesen kipróbálna, egyszerűen azért, mert mint ahogy a közösségi oldalakon is emberek milliói „szomjaznak” az információra nap mint nap, úgy kíváncsi az emberek többsége a saját származására is. Ráadásul ez egy olyan dolog, ami korosztálytól függetlenül bárkit érdekelhet.

Az általam megvalósított mobilszoftver a Bonsai FamilyTree nevet kapta, utalván ezzel arra is, hogy használatával a családfák „elférnek majd a zsebünkben”. Windows Phone 7 platformra készült, amivel kimeríti a „legújabb technológiák” kifejezést, hiszen maga az operációs rendszer mindössze két hónapja jelent meg hivatalosan. Arra törekedtem, hogy a lehető legjobban kihasználjam az új mobilplatform és az azt futtató okostelefonok adottságait (pl. kamera használata, multi-touch, beépített Bing Maps szolgáltatás).

Az alkalmazás segítségével családfák készíthetők, szerkeszthetők, ezek megoszthatók más felhasználókkal, akik – ha van rá jogosultságuk – akár módosíthatják, bővíthetik is őket. Annak érdekében, hogy a családfa tagjait térben is el tudjuk helyezni, megjeleníthetőek születési hely szerint a térképen.

A Windows Phone 7 paradigmájához hűen a könnyű kezelhetőséget, áttekinthetőséget helyeztem előtérbe, melynek eredménye egy bárki által egyszerűen használható és – véleményem szerint – hasznos mobilalkalmazás lett.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.