Kép és videoátvitel megvalósítása 32 bites mikrovezérlő és szub-GHz ISM sávú rádió használatával

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A feladatom kép és videó átvitelének megvalósítása ISM sávú rádión keresztül, valamint a kép és videó megjelenítésére alkalmas szoftver elkészítése. Ehhez a Silicon Laboratories által fejlesztett EZR 32 Wonder Gecko processzorokat és a hozzájuk tartozó fejlesztőkártyákat használtam fel. Az EZR 32 Wonder Gecko családba tartozó 32 bites processzor ARM Cortex M4-es maggal, beépített ISM sávú rádióval és USB host perifériával rendelkezik, így a kamera kezelés és a rádiós átvitel is elvégezhető egy chip-el. A számítógépes alkalmazást a Qt keretrendszerrel valósítottam meg.

A rendszer elkészítéséhez két fejlesztőkártyát használtam fel, egyiket az adó oldalon, másikat a vevő oldalon. Az adó oldalon lévő beágyazott rendszer feladata a kamerával való kommunikáció, a kép és videó információ kinyerése, illetve a tömörített kép és videó továbbítása a vevő felé. A vevő oldali beágyazott rendszer feladata az adó által küldött adatok feldolgozása, és továbbítása a számítógép felé, melyet a PC-re fejlesztett alkalmazás meg is jelenít.

A feladatom magába foglalja a kamera illesztésétől, konfigurálásától és kezelésétől kezdve a rádiós átvitelen át, a képek PC-n való megjelenítését is. A diplomám készítése folyamán meg kellett ismernem a Silicon Laboratories processzorát és rádióját, meg kellett vizsgálnom, hogy milyen kamerák vannak forgalomban, és milyen módon illeszthetőek a fejlesztőkártyához. A vizsgálat alapján kiválasztottam, hogy melyik kamerával szeretném megvalósítani a rendszert. Továbbiakban el kellett sajátítanom a kamerák használatát, illetve a képek és a videó kinyerését.

A beágyazott rendszer összeállítása után szükségem volt egy PC alkalmazásra, mellyel a vevőtől kapott adatfolyamot fel lehet dolgozni, és a kapott adatokból meg lehet jeleníteni a kamera képét, videóját. Olyan kezelőfelületet és funkciókat is ki kellett alakítanom, melyekkel a rendszer paramétereit működés közben, dinamikusan is lehet állítani.

Végezetül a forgalomban lévő rádiós rendszerekkel összehasonlítottam a készített rendszerem. A következtetéseket levonva fejlesztési ötleteket fogalmaztam meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.