Kép fájlok és OpenXML-be ágyazott képek lokalizációjának támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomamunkám során a memoQ fordítástámogató rendszert bővítettem ki a kép fájlok kezelésének lehetőségével. A fordítómemória programokat általában szöveges fájlok esetében használják, ám előfordulhat, hogy ábrákon lévő feliratok fordítására is szükség van. Az általam elkészített alkalmazáskomponens erre az esetre nyújt megoldást.

Első lépésként megismerkedtem az Open XML formátummal és annak felépítésével. Ezt a formátumot a Microsoft Office fájljai támogatják. A vizsgálat során elsősorban arra kerestem választ, hogy az ilyen típusú fájlokban hol és milyen formában lehet megtalálni a beszúrt képeket, illetve milyen lépések szükségesek azok lecserélésére.

Dolgozatom során ismertetem a kép fájlok kezelésének munkafolyamatát, azt hogy a fordítók pontosan milyen műveleteket végezhetnek a képekkel, valamint hogy ezek milyen módon kapcsolódnak a korábban is elérhető funkciókhoz.

A diplomaterv második részében mutatom be az egyes funkciók implementálását és azok integrálását a memoQ alkalmazás környezetébe.

Az Open XML fájlok vizsgálatából szerzett tapasztalataimat felhasználva bemutatom, hogy miként lehet a Microsoft Office fájljaiban adott képeket lecserélni, valamint azt is, hogy miképp kell Excel fájlok tartalmát manipulálni.

Az implementáció után alapos tesztelésnek vetettem alá az elkészült komponenseket, illetve megismerkedtem a memoQ különböző funkcióival, annak érdekében, hogy minden olyan esethez tudjak tesztesetet készíteni, amelyek akár közvetett módon használják az általam létrehozott részeket.

A fejlesztés során törekedtem arra, hogy teljes mértékben illeszkedjenek a memoQ eszközei közé az elkészült komponensek, és a felhasználók számára ismerős környezetet nyújtsanak, egyértelmű legyen számukra a használat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.