Képszenzor illesztése Xilinx Zynq7000 fejlesztőkártyához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelen BSc szakdolgozat témája egy képszenzor illesztése a Xilinx Zynq-7000 chipre épülő Zedboard fejlesztőkártyához. A Zynq termékcsalád a Xilinx új, System-on-Chip kialakítású fejlesztése. A 7000-es sorozat minden tagjának két központi eleme egy ARM Cortex-A9 mikrokontroller és egy Xilinx FPGA – ezek együttes használatával pedig komplex feladatok oldhatók meg. Ilyen lehet például egy összetett algoritmusokat használó, hardveres és szoftveres erőforrásokat egyaránt igénylő képfeldolgozó alkalmazás.

A munkám során a Zedboard és az Asus Xtion Pro RGB-D kamera felhasználásával készítettem el egy mintarendszert, ami további fejlesztések alapjául szolgálhat. A megvalósított rendszer felhasználja az FPGA és a mikrokontroller erőforrásait is, és a szenzortól kapott adatokat feldolgozott kép formájában megjeleníti egy a Zedboardhoz csatlakoztatott VGA kijelzőn. A rendszer központi elemét képezi a Cortex-A9-en futó Linux operációs rendszerre megírt alkalmazás.

A fejlesztés lépései mellett a dolgozat áttekinti a System-on-Chip architektúra, és az ilyen, FPGA-t is tartalmazó rendszerek felépítését, és a felhasznált képszenzor működési elveit. Továbbá bemutat néhány, a Zynq-7000-hez hasonló, jelenleg elérhető piaci terméket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.