Kérdőív típusú weboldalak dinamikus generálása közigazgatási folyamatok elektronizálásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság igen izgalmas, és mindeddig kevésbé körbejárt téma a közigazgatási folyamatok elektronizálása. A ma létező megoldások a legkevésbé sem ügyfélbarátak, az ügyintézések gyakran lassúak és körülményesek, és szinte kivétel nélkül megkövetelik az ügyfél személyes jelenlétét, holott technológiailag ezek korszerűsítése nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

Számos esetben az ügyintézés egy kérdőív szerű nyomtatvány kitöltésével, és annak leadásával kezdődik. Mivel szinte minden papír alapon működik, ez már önmagában is időigényes folyamat. Mindezt azonban meg tudnánk tenni elektronikus formában is, például kitölthetnénk és feladhatnánk a nyomtatványt egy weboldal segítségével is, így csak akkor kéne személyesen megjelennünk az okmányirodában, ha az feltétlenül szükséges (például személyazonosság ellenőrzése céljából - ez is megoldható lenne digitális aláírás használatával, de ez egyelőre utópisztikus gondolatnak tűnhet).

Az egyes ügyek munkafolyamatai azonban többnyire rendkívül bonyolultak és szerteágazóak, így minden ügynek saját webes űrlapot létrehozni rendkívül költséges lenne, talán ezért sem került sor eddig a folyamatok elektronizálására. Jelen diplomaterv erre a problémára keres megoldást, a cél egy olyan webalkalmazás elkészítése, mely dinamikusan generálja az előzetesen flowchart jelleggel megrajzolt folyamatokhoz szükséges weboldalakat.

A feladat tehát az ehhez szükséges modell felépítése, az adatszerkezetek meghatározása, majd egy közigazgatási folyamat szabványos reprezentálása (BPMN 2.0), melyre a létre hozott rendszer elő fogja állítani a megfelelő webes űrlapot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.