Kerekárnyék-kereső eljárások mellkas-röntgenfelvételekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Képfeldolgozáson alapuló orvosi, döntéstámogató rendszerek tervezése népszerű, mesterséges eszközökkel kifejezetten nehéz kutatási feladatnak tekinthető. A kutatási terület népszerűségnek oka, hogy gyakran, igen monoton munkára kényszerülnek a radiológusok, akik különböző felvételek alapján kell, hogy diagnosztizáljanak. Számos esetben (például a szakdolgozatom témáját jelentő mellkas – röntgenfelvételek alkalmazása rákos elváltozás diagnosztizálására) az orvosok között megoszlik a vélemény arról, hogy egyáltalán lehetséges-e a diagnosztikai feladat elvégzése elegendően jó érzékenységgel csak egy adott felvételi technikát használva, hiszen a probléma abszolút nem triviális.

Szakdolgozatom során egy, a Tanszéken már implementált eljáráshoz képest más megközelítést alkalmazó, azzal lehetőleg kooperációra képes orvosi döntéstámogató (továbbiakban CAD) rendszert terveztem és implementáltam MATLAB környezetben. A CAD feladata daganatos, lágyrészekhez tartozó kerekárnyékok (továbbiakban foltok) detektálása, szegmentálása posterior – anterior mellkas-röntgenfelvételeken. Az elkészült rendszer képességeit teszteltem mind a benchmarknak tekinthető Japanese Society of Radiological Technology 12 bites, analóg felvételekből digitalizált képeiből felépülő adatbázison, mind a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájáról származó 7-es adatbázis felvételein.

A dolgozatomat az elméleti háttér, és a tématerület szakmai kihívásainak bemutatásával kezdem. Ezt követően részletezem a CAD rendszerek klasszikus, komponens alapú felépítését, majd az egyes, általam tervezett komponenseket részletesen is bemutatom. Minden komponenst validálom mind a JSRT, mind a SOTE felvételeit tartalmazó adatbázisokkal, majd a dolgozat végén az egész CAD-et a rendszer kialakítása során fel nem használt adatbázissal ellenőrzöm, mely újfent a SOTE Pulmonológiai Klinikájáról származik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.