Kereskedési stratégia optimalizálás párhuzamosított keretrendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A MetaTrader 4 online kereskedési platform 2005 óta nagy népszerűségre tett szert a funkciók széles lehetőségei miatt. A trendek változása miatt azonban olyan keretrendszer fejlesztésébe fogtam, ami túllép a Metrader 4 korlátain és a kereskedés automatizált feladatait, számításait, tesztelést az interpretált egyszálú futtatókörnyezet helyett GPGPU-ra, egy nagy teljesítményű párhuzamosított környezetbe helyezi át, tehermentesítve a CPU-t miközben a számítási kapacitás várhatóan legalább 10-szeresére többszöröződik. A kutatás részét képezte az alapvető tőzsdei tevékenységek tanulmányozása mellett az Nvida CUDA technológiájának megismerése és a MetaTrader 4 interfészével együttműködő szoftver fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata a kereskedelmi algoritmusok igényeit szemmel tartva.

A munka eredménye egy működőképes kereskedési szimulátor, amely képes párhuzamosan több száz szimulációt futtatni és az eredmények exportálhatók, analizálhatóak. A mérésekkel pedig igazoltam, hogy a mai elterjedt Metatrader 4 teljesítményét meg lehet többszörözni a korszerű GPGPU hardverek használatával miközben még elektromos energiát is megtakarítunk.

A fejlesztés konklúziója, hogy az MQL4 nyelvű kódok automatizált portálása helyett jobb irány a GPU-k kihasználására egy önálló, független szoftvert fejleszteni a kompatibilitás és felhasználóbarát igények megszorításával a teljesítményigényes feladatokra kihegyezve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.