Keresőoptimalizálás lehetőségei a gyakorlatban

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Dolgozatom témája a keresőoptimalizálás lehetőségeinek megvizsgálása. Először is bemutatom röviden az internet kialakulását, fejlődését, hogy miért is lettek annyira fontosak az annak áttekinthetőségét segítő keresők. Ezután áttekintem ezeknek a fejlődését a kezdeti linktáraktól a ma is ismert szabadszavas keresőkig.

Bemutatom a legfontosabb tudnivalókat a mai keresőmotorokról, történetükről, működésükről, elméleti és gyakorlati oldalról is megközelítve. Ezáltal megérhetővé válik az keresőoptimalizálás miben léte, hogy egyáltalán miért is van ennek akkora jelentősége a mai webes világban, melynek fontosságát sokan alulértékelik.

Részletesebben ismertetem a manapság legismertebb keresőt, a Google-t. Mivel jelentős hányadban ezt a keresőt használják az emberek, így ennek a működését és a sikeres helyezéshez szükséges lépéseket fogom végigjárni részletesebben. Fontos ugyanakkor tudni, hogy ezek általánosan alkalmazható dolgok, és valamilyen szinten minden kereső értékelni fogja őket, még ha eltérő mértékben is.

A Google egyeduralma mellett természetesen kitérek majd a mostanában népszerűsödő alkalmazásokra is, melyek a közeljövőben akár veszélyeztethetik is a keresőóriás monopol helyzetét.

A keresők pontos működése ugyan sosem lesz ismert, hiszen ezek nagyon fontos üzleti titkok. Ennek ellenére számtalan online és nyomtatott cikk és kiadvány foglalkozik vele. Ezeket az ismereteket minden esetben valamilyen tapasztalati úton szerezték a szerzőik, és bevált módszereknek számítanak. Egyfajta ajánlásnak tekinthetjük őket egy weboldal fejlesztésénél.

A tulajdonságok és különböző technikák körbejárása után egy régebbi, még nem optimalizált oldalt fogok átalakítani. Tulajdonképpen újraírni az alapoktól, hogy megfeleljen minden követelménynek, amit a dolgozatomban korábban összeszedtem. Ezt elvégezve megpróbálom értékelni a bekövetkező változásokat, habár azok az idő rövidsége miatt még nem lehetnek majd igazán jelentősek és véglegesnek tekinthetők.

A dolgozat végén pedig javaslatot adok további hosszú távú fejlesztésekre, melyekkel tovább javítható lesz a helyezésünk a találati oldalakon.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.