Keresztmegosztásra képes többprotokollos P2P kliensalkalmazás

OData támogatás
Konzulens:
Simon Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technológiai fejlődés következtében ma egy átlagos család is rendelkezik széles-sávú internet kapcsolattal. Az elérhető sávszélesség folyamatos melkedésének következtében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fájlcserélgető hálózatok. Nehezen lehet olyan embert találni, aki még soha nem használt ilyet, és nélkülük a mai világ is alapvetően megváltozna.

Ma is számos több protokollt támogató kliensalkalmazás létezik, azonban ezek nem képesek a különböző hálózaton elérhető tartalmak összekapcsolására, pedig ez számos előnnyel is járhat: pl. több forrás bevonása a letöltés gyorsításához, vagy az egyik hálózat elérhetetlenné válása esetén a megbízhatóság növelésére.

A dolgozat tartalmazza a felhasznált eMule és BitTorrent protokoll működésének részletes ismertetését. Ezen protokollok segítségével került kidolgozásra azok a megoldások amelyek segítségével a tartalmak összekapcsolása elérhetővé válik.

Ismertetem a tartalmak azonosításához, a keresztmegosztáshoz és a párhuzamos letöltés megvalósításához felhasználható módszereket, valamint ezek alkalmazásának szükséges feltételeit és azt, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek.

A feladat megoldása során egy olyan többprotokollos klienst hoztam létre, amely képes ezen módszerekkel képes az egyik hálózaton letöltött tartalom megosztására a másik hálózaton, és a párhuzamos letöltés megvalósítására a két tartalom egyesítésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.