Késleltetésérzékeny forgalom támogatása kapcsolt Ethernet hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az Időérzékeny hálózatok (Time-Sensitive Networking - TSN) munkacsoport fő munkairánya megoldani a késleltetés érzékeny forgalom által az Ethernet szolgáltatás felé támasztott minőségi elvárások problémáját. Ez a szabványcsoportot az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) jelenleg is fejleszti. A szabványosítás célja, hogy a fogyasztói, ipari, autóipari és mobil fronthaul megoldások mindegyike terén megoldásokat találjanak az alkalmazás-specifikus minőségbiztosítási követelményeire.

A dolgozatban célom, hogy betekintést nyújtsak néhány ilyen szabványt, valamint a TSN helyére a mobilhálózatok világában. A következő mechanizmusokat szeretném bemutatni: keret preempció, ütemezett forgalom időszinkronizáció alapú kezelése, ciklikus sor-ütemezés és továbbítás. bemeneti szűrés. Ezek a mechanizmusok állnak a TSN munkacsoport legfrissebb tanulmányai középpontjában és várhatóan ezek a mechanizmusok képesek a legfontosabb problémák megoldására.

Szakdolgozatomban bemutatom a mobil fronthaul hálózat , valamint a Megosztott és Nyilvános Rádió Interfészt (Common Public Radio Interface – CPRI). Azért választottam a mobile fronthaul hálózatokat a tanulmányokhoz, mert az Ethernet hálózatok felett megvalósított CPRI a legszigorúbb QoS követelményekkel rendelkezik és így alkalmas a TSN fejlesztése előtt álló legnagyobb akadályok vizsgálatára.

Kiválasztottam egy szimulációs eszközt, amely képes hatékonyan implementálni ezeket a TSN mechanizmusokat és amellyel én is megfelelően tudom elemezni és megmutatni ezen eszközök hasznosságát a QoS elvárások teljesítése felé tett törekvésekben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.