Kézügyességmérő készülék

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozatom témája a Nine Hole Peg Test (NHPT), azaz a kilenc lyukú Peg teszt, amelyet neurális betegségekben szenvedő betegek állapotának felmérésére használnak. Eredetileg a teszter egy fatáblából állt, amibe 9 darab lyukat fúrtak, megadott pozíciókba, és ezekbe kellett az odakészített fapálcikákat behelyezni. A mérés eredménye a teszt elvégzéséhez szükséges idő volt, de számolták a behelyezett pálcikákat is. Ezek megméréséhez szükséges volt még egy „segítő” részvétele a mérésben, aki mérte az időt egy stopperórával, és ha szükségesnek látta, megszabta a lyukak kitöltési sorrendjét.

Önálló laboratórium című tantárgy keretében már megterveztem és megépítettem az NHPT-t megvalósító, a pálcikák behelyezését elektronikusan érzékelő, az időt mérő és kijelző hardvert. Elkészült a NYÁK és a készülékház. Még a tantárgy keretén belül sikerült összeszerelni, és feléleszteni a mikrokontrollert, majd a mérésekhez használt alapvető funkciókat felprogramozni, például: LCD-, nyomógomb-kezelés és a mérésekhez használt LED-ek működtetése.

Szakdolgozat készítése során a készülék memória kezeléséhez, és a számítógépes kapcsolattartáshoz szükséges programok is elkészültek. Végül a működtető programokat optimalizáltam, hogy a készülék fogyasztása minimális legyen. Az akkumulátorok védelmében a készülék inaktív állapotban kikapcsolja magát. A működő készüléket, könnyen kezelhető menüvel és egy használati utasítással kivittük a Szent János Kórházba, tesztelés céljából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.