Kiberbiztonsági védelmi mechanizmusok implementálása egészségügyi készülékben

OData támogatás
Konzulens:
Wacha Gábor József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban szinte bármely eszköz csatlakoztatható hálózatra. Az eszközök se-bezhetőségeit kihasználva támadók megszerezhetik adatainkat, amellyel visszaélve akár személyazonosság lopást követhetnek el, anyagi és egyéb károkat is okozhatnak. Ennek köszönhetően alapelvárássá vált, hogy az adataink biztonságban legyenek. A banki szektorral ellentétben - ahol már évek óta magas prioritással rendelkezik a témakör -, az egészségügyben a gyártók nagy része nincs felkészülve egy támadás kivédésre, a bete-gek adatainak biztonságban tartására.

A téma egyaránt foglalkoztatja a pácienseket, a hivatalos szerveket és a támadó-kat is. Ennek következtében, amennyiben a gyártók szeretnék piacon tartani, vagy piacra vinni termékeiket, kénytelenek felzárkózni a többi szolgáltatóhoz és nem csak a páciens fizika, de adatbiztonságát is garantálni. Az új nézőpont az egész termékfejlesztési folyamatra kihat. Ahhoz, hogy eszközeik sebezhetőségeit megtalálják kockázatelemzésre van szükségük. Kockázatelemzés után pedig kockázatcsökkentésre.

A Diplomaterv bemutatja egészségügyi készülékek beágyazott szoftverének fejlesztési folyamatát. Ismerteti a kockázatirányítást reflektálva a védelem (security) és biztonság (safety) kapcsolatára, valamint betekintést enged a kiberbiztonság fontosságába az egészségügy területén. Diplomatervem készítése során bekapcsolódtam egy akut dialízis gép fejlesztésébe. Megismertem a gép működését és megvizsgáltam annak sebezhetőségeit védelmi (security) szempontból. Munkám során igyekeztem megoldási lehetőségeket keresni a kockázatok csökkentésére, miközben figyelembe vettem a különböző piaci igényeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.