Kihívások és megoldások modern alkalmazások adatlekérdezésében

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Többrétegű, modern alkalmazásoknál a legfontosabb alkotóelem az egyes szolgáltatások, rétegek közti kommunikáció megfelelő, részletes és körültekintő megtervezése. Egyes rendszereknél az egyszerű CRUD [Create, Read, Update, Delete] műveletet megvalósító interfészek elegendőek lehetnek, még másoknál bonyolultabb lekérdezések és módosítások végrehajtását szeretnénk támogatni.

Az első fejezetben ismertetem a webszolgáltatás fogalmát és az elvárásainkat egy jó webszolgáltatással szemben. A második fejezetben bemutatom a lehetőségeket. Külön kitérek a hagyományos, napjainkban széles körben elterjedt integrációs technológiákra (megosztott adatbázis, RPC - távoli metódushivások, REST), valamint az olyan új lekérdezőnyelvekre és könyvtárakra mint a FalcorJS, vagy a GraphQL. A harmadig fejezetben összehasonlítom a technológiákat és gyakorlati alkalmazásukat példákon keresztül vezetem végig. A GraphQL lekérdező nyelvet részletesebben ismertetem.

Az új lekérdezőnyelvek, könyvtárak alkalmazása meglévő webszolgáltatásoknál rendkívül nehéz lehet. Dolgozatom részeként meglévő Node.JS alkalmazás GraphQL támogatásának minél egyszerűbb bevezetését segítő könyvtárat implementálok és mutatok be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.