Kinect alapú színpadi pozicionáló és világítás automatizálási rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozat célja egy olyan rendszer megalkotása és bemutatása, mely a színpadon mozgó szereplő pozíciójának meghatározásával és robotlámpák vezérlésével képes a színpadtechnikában alkalmazott fejgépek manuális irányításának kiváltására, azok automatizálására. A dolgozat a rendszerkomponenseken végighaladva először a pozícionáló-, majd a lámpavezérlő alrendszert fejti ki, ezt követően mutatja be a két részt összekötő matematikai apparátust, a kalibrációt, valamint az integrált rendszert.

A pozíció meghatározására számtalan lehetőség ismert, ezek áttekintése után a választott eszköz, a Microsoft Kinect bemutatása, majd egy méréssorozat leírása következik, mely az érzékelő megfelelő pontosságának vizsgálatára irányult.

A lámpavezérlés kapcsán kitekintés történik a színpadvilágítás múltjára és a jelenleg alkalmazott világítástechnikai megoldásokra. A DMX512 a legelterjedtebb lámpavezérlő szabvány, szinte kivétel nélkül támogatja az összes világítástechnikai berendezés, így a megvalósított rendszerben is ennek segítségével történik a vezérlés. A szabvány bemutatása után a lámpavezérlés gyakorlati megvalósításának menete kerül leírásra.

A pozíció meghatározó- és lámpavezérlő alrendszert összekötő transzformációs modell, majd a modellparamétereket meghatározó kalibrációs eljárás ismertetésével zárul le a rendszerkomponensek tárgyalása. Mindegyik rendszerkomponens kipróbálására készült tesztprogram, ezek bemutatása az adott fejezeteknél található.

A már felhasználói felülettel is rendelkező, az összes funkcionalitást tartalmazó integrált rendszer bemutatása, tesztelése, végül a továbbfejlesztési lehetőségek taglalása zárja a dolgozatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.