Kis késleltetésű kommunikációs réteg virtualizált alkalmazások támogatására

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az alkalmazások jelentős része napjainkban már felhő rendszerekben, elosztott módon virtualizáltan fut. Ezek az elosztott virtualizált környezetek egymással a felhő rendszer által biztosított hálózaton keresztül kommunikálnak, emiatt fontos, hogy a hálózati infrastruktúra ne jelentsen szűk keresztmetszetet az alkalmazások teljesítményének szempontjából, hiszen hiába teljesít egy alkalmazás önmagában az elvárásoknak megfelelően, ha a teljesítményét a fizikai hálózat korlátozza. Az adatközpont hálózatok implementációja jellemzően Ethernet, ami bár a legnagyobb mértékben elterjedt hálózati megoldás, azonban már nem képes kielégíteni az adatközpontokkal szemben támasztott megnövekedett igényeket. Egy lehetséges megoldás a növekvő igények kielégítésére az általánosan használt Ethernet technológia ötvözése a Távoli Direkt Memória-hozzáférés (RDMA) által biztosított magas sávszélességgel és alacsony késleltetéssel.

A dolgozatban mérésekkel igazolom, hogy az RDMA technológia felülmúlja a széles körben elterjedt socket alapú kommunikációt, továbbá virtualizált környezetben is közel natív teljesítményt biztosít. Az RDMA-képes rendszerek telejsítménye azonban kisebb programozói lépésekkel még tovább növelhető. Az elosztott rendszerekben azonban számos felhasználó alkalmazása verseng az erőforrásokért, ez negatívan hathat egyes alkalmazások teljesítményére. A lehetséges teljesítményromlás kiküszöbölhető hálózati priorizációs szabályok alkalmazásával. További teljesítmény-növekedést érhetünk el RDMA-képes rendszerekben, bizonyos tényezők módosításával, amik viszont már nem az RDMA technológiához kapcsolódnak. A dolgozatomban bemutatom ezeket a megoldásokat, melyek segítségével implementálhatunk egy alacson késleltetésű kommunikációs réteget virtualizált alkalmazások számára.

Továbbá bemutatom, hogy hogyan alkalmazható a dolgozatban ismeretett megoldás egy általános hálózati infrastruktúrán ahol RDMA-képes és traditicionális eszközök együtt vannak jelen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.