Kisméretű WLAN MESH hálózatok teljesítmény-analízise és QoS vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Ahogy a vezeték nélküli technológiák fejlődésének indultak, a tervezők elsődleges célként azt tűzték ki maguk elé, hogy ezeket a hálózatokat maximális kihasználják, ezt a követelményt több-kevesebb sikerrel teljesítették. Manapság már nem csak mobiltelefon segítségével kommunikálhatnak az emberek egymással, hanem PDA-kon, „okos telefonokon” keresztül akár internet böngészésre is használhatják, méghozzá nagy sebességű hálózatokat kihasználva.

Ezen felül akárki tarthat fenn saját magánhálózatot, melyben az eszközök ad-hoc módon kapcsolódnak egymáshoz, a külvilággal mindössze 1-2 gateway-en keresztül érintkeznek. Ezek az úgynevezett MESH hálózatok.

Ezeken a MESH hálózatokon lehetővé válik a közvetlen fájlcsere, és kommunikáció az egyes eszközök között, ezek a kapcsolatok nélkülöznek minden külső segítséget, ezáltal egy privát, autonóm, vezeték nélküli hálózat jöhet létre.

A szakdolgozatomban bemutatom a legelterjedtebb vezeték nélküli hálózatokat, melyekkel egy átlagember is nap mint nap találkozhat, illetve az azokat kihasználó szállítási protokollokat. Fontos szempontok szerint elemzem a QoS paramétereket, majd egy konkrét MESH hálózat ismertetését követően bemutatom annak teljesítmény-analízisének eredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.