Kiterjesztett valóság alapú szövegfordító alkalmazás Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt évtizedben az okostelefonok rohamos fejlődésének lehettünk tanúi. Ennek hála, a mai telefonok és táblagépek kapacitása már megelőzi az egy évtizeddel ezelőtti számítógépeket és a köztük lévő határ folyamatosan elmosódik. A számításigényes megoldások és technológiák, melyek régebben csak asztali számítógépekben, vagy nagy számítási kapacitással rendelkező beágyazott rendszerekben voltak elérhetőek, mára az okostelefonokon is felhasználhatóak. Ezeket a technológiákat kombinálva a telefonok és táblagépek nyújtotta mobilitással és érzékelőkkel, lehetőséget sora nyílik meg az alkalmazásfejlesztők előtt.

A dolgozat egy okostelefon alkalmazás tervezését és fejlesztését mutatja be, mely ilyen technológiákat és megoldásokat ötvöz, és kiegészíti őket a telefonok és táblagépek nyújtotta új lehetőségekkel. Az alkalmazás a telefon kamerája által látott képen felismeri a szöveges tartalmakat, azokat lefordítja, majd megjeleníti a felhasználónak. A képről a szöveg tartalmát optikai karakterfelismerés segítségével ismeri fel, majd számítógépes szövegfordítással fordítja le a látott tartalmat. A lefordított szöveg és az eredeti szöveg jellemzőinek birtokában a kiterjesztett valóság segítségével megjeleníti a kijelzőn az eredeti képet, de felé rajzolva a lefordított szöveggel. A lefordított tartalom elfedve az eredeti nyelvű szöveget azt a hatást kelti, mintha eredetileg is a lefordított szöveget látnánk a telefon kameráján keresztül.

A dolgozat röviden bemutatja ezeket a technológiákat és értékeli a kiterjesztett valóságot felhasználó hasonló megoldásokat. Ezután az elérhető optikai karakterfelismerést támogató lehetőségek és azok alkalmazása kerül bemutatásra, majd a szövegfordítást végző komponens leírása következik. Ezután következik a kamerakép feldolgozás, valamint a kiterjesztett valóságot felhasználó, megjelenítő komponens bemutatása. A dolgozatot a teszteléshez használt megoldások leírása és az elkészült megoldás értékelése zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.