Kiterjesztett valóság implementációs lehetőségei mobiltelefonon

OData támogatás
Konzulens:
Schulcz Róbert
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Manapság a mobiltelefonok és a táblagépek olyan fejlettségi szintet értek el, mind szoftver, mind hardver szempontjából, hogy könnyedén helyettesíthetik asztali gépünket kevésbé összetett feladatok végrehajtásában.

Ehhez a hatalmas számítási teljesítményhez kis méret és ebből kifolyólag könnyű hordozhatóság társul. Így ezeken a készülékeken használhatóak olyan programok is, amelyek hagyományos asztali gépen vagy notebook-on csak nehézkesen lennének.

Ilyen programok közé tartozik az általam megvalósítandó kiterjesztett valóság alkalmazás is. Ezen alkalmazások a valós világot virtuális elemekkel bővítik ki. A hordozható eszközökkel összekapcsolva egy olyan alkalmazást lehet létrehozni, aminek a segítségével a telefon kameráján keresztül szemlélve a világot, a valóságban nem jelenlévő objektumokkal kiegészítve láthatjuk azt.

A fejlesztést megelőzően tanulmányozni fogom a már létező kiterjesztett valóság alkalmazásokat, valamint kiválasztom a fejlesztéshez szükséges kiterjesztett valóság platformot is. Az alkalmazásomban a virtuális objektumok pozícionálásához egy saját markert fogok használni. Az egyszerű, mobiltelefonon készített téglatest objektumokon túl importálhatóak lesznek bonyolultabb, számítógépen készített modellek is valamely nyílt formátumban.

A felhasználók az általuk készített objektumokat feltölthetik és megoszthatják más felhasználókkal egy felhőszolgáltatáson keresztül, valamint onnan mások által készített objektumokat tölthetnek le.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.