Kiterjeszthető fájlkezelő alkalmazás tervezése és implementálása .NET platformon

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelen dolgozat témája egy már meglévő fájlkezelő alkalmazás funkcióinak kibővítése. Az alkalmazás .NET-ben lett implementálva, moduljainak betöltéséhez a MEF keretrendszert használja. Az alkalmazás egy üres keret, mely harmadik féltől származó komponensek segítségével tud különböző fájlrendszereken műveleteket végezni. Ez többek közt azt is jelenti, hogy nincs beépített támogatás a helyi fájlrendszerek kezelésére, ahhoz is külön komponensre van szükség. Az egyik célom e komponensek típusainak bővítése, hogy a felhasználó telepíthessen vagy írhasson olyan beépülőt, mely megmutatja egy fájl előnézeti képét, vagy éppen fájlok tartalmát dolgozza fel.

A legtöbb hasonló fájlkezelő a különböző műveleteket egymással párhuzamosan hajtja végre, melynek sokszor negatív hatása lehet a teljesítményre. Célom egy olyan funkció beépítése az alkalmazásba, mellyel a felhasználó egyszerűen sorokba rendezheti e műveleteket. Ezen sorok végeredménye a felhasználó számára azonnal megjelenik a felhasználói felületen.

A dolgozat első felében népszerű fájlkezelő alkalmazásokat vizsgálok meg kinézet és kiterjeszthetőség szempontjából. A második részben bemutatom a teljes munkafolyamatot a specifikációtól a tervezésen át az implementációig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.