Kliens gyorsítótár használatára épülő web-gyorsítási megoldások

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az elmúlt években a web egy fontos platformmá vált. Nem sokkal ezelőtt még csak egyszerű dokumentumok publikálására használták, manapság pedig sokak számára a tartalomfogyasztás, a közösségi kommunikáció és a vásárlás egyik elsődleges helyszíne. A tartalommal együtt fejlődtek a web működését meghatározó szabványok és az azokat implementáló böngészők. A böngészőprogramokat fejlesztő cégek között egészséges verseny alakult ki a használhatóság és a teljesítmény terén, ami egyre jobb felhasználói élményhez vezet. Ezt a folyamatot tovább erősíti az internetkapcsolatok sebességének folyamatos növekedése.

Nem csak a böngészők, hanem az internetszolgáltatók és a weboldalak tulajdonosai is sokat javíthatnak a weboldalak teljesítményén. Mindegyik fél speciális szerepet játszik egy weboldal letöltésének folyamatában, és olyan információk birtokában van, ami a többiek számára nem elérhető, ez pedig különböző optimalizálási módszereket tesz lehetővé.

Az egyik, közvetítők által használható módszer a tartalmak előtöltése a gyorsítótárba. Az előtöltés történhet a közvetítőhöz, vagy akár közvetlenül a klienshez is. A diplomamunkám témája ilyen típusú optimalizációk vizsgálata, valamint új módszerek kidolgozása és implementálása. Megoldást keresek arra a kérdésre, hogy pontosan mely tartalmakat lehet előtölteni és milyen feltételek mellett, illetve megvizsgálom a tartalom klienshez való eljuttatására használható módszerek előnyeit, hátrányait és teljesítmény jellemzőit. A kidolgozott technikákat egy prototípus segítségével, szimulált hálózati környezetben is letesztelem, és a hatékonyságukat a mérési eredményekkel igazolom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.