Költségnyilvántartó keretrendszer .NET alapon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az életünk részét képző gyakori pénzáramlások szinte lehetetlenné teszik, hogy fejben tartsuk az összes felmerülő anyagi tételt. A különböző számlabefizetések, vásárlások, váratlan kiadások vagy a fizetések és egyéb bevételi források nyilvántartása közben könnyen elveszíthetjük a fonalat. Eljuthatunk arra a pontra, amikor azt érezzük, hogy szükségszerű lenne egy helyen tárolni a költségeinket. Napjaink informatikai megoldásai ezt könnyedén lehetővé teszik, akár széles körű platform támogatottság mellett is.

Munkám során egy olyan költségnyilvántartó keretrendszert hoztam létre, melyben a felmerülő kiadásokat és bevételeket hatékonyan kezelhetjük elektronikusan, rendszerezetten tárolva és áttekinthető formában megjelenítve a különböző kimutatások és szűrések segítségével. A költségkategóriák testreszabásával az igényeknek megfelelően tudjuk kialakítani a rendszer profilját, lehetővé téve, hogy akár személyes vagy kisvállalati környezetben is alkalmazható szoftverrel rendelkezzünk. A felhasználói szintek bevezetése tette lehetővé, hogy csak az adminisztrátorok legyenek képesek beavatkozni a kategóriák kezelésébe, így az egyszerű felhasználóknak csupán a költségeik nyilvántartásával kell foglalkozniuk.

A keretrendszer .NET alapokon nyugszik, szolgáltatás-orientált (SOA) architektúrát valósítva meg. A rendszer magját egy WCF szolgáltatás adja, mely elérhetővé teszi az üzleti logikát a kliensek számára, gondoskodva az adatok feldolgozásáról és tárolásáról is. Az implementáció során két kliens alkalmazás készült el különböző platformokra: egy vékony kliens az ASP.NET MVC keretrendszerre építve, melynek a felületét a Twitter Bootstrap és Telerik Kendo UI csomagok segítségével készítettem el, illetve egy Windows Phone 8 alapú mobil klienst is fejlesztettem.

A rendszer egyszerűen bővíthető újabb kliens alkalmazások hozzáadásával, hiszen a szolgáltatással összeköttetésben állva a klienseknek csupán a megfelelő felhasználói felületet és a platform specifikus részeket kell megvalósítaniuk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.