Költségnyilvántartó keretrendszer fejlesztése .NET alapon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobil- és webes alkalmazások terjedése az élet egyre több területén érzékelhető. Egy adott problémára, feladatra számos alkalmazás, illetve szolgáltatás használható. Diplomamunkám egy példán keresztül bemutatja, hogy egy ilyen alkalmazás fejlesztése során milyen kihívásokkal kell szembenézni.

Egy különösen érzékeny terület a költségek nyilvántartása. Egy személy, család, vagy kisvállalkozás jellemzően táblázatkezelőben intézi saját könyvelését, annak ellenére, hogy több száz ingyenes és fizetős alkalmazás létezik költségnyilvántartásra. A nyilvánvaló túlkínálat ellenére azonban ez a probléma fejlesztési szempontból sok olyan kérdést felvet, ami alkalmassá teszi demonstrációs célokra. A megcélzott terület bár nem túl bonyolult, kellően komplex ahhoz, hogy az alkalmazások fejlesztésekor felmerülő problémákat, illetve az azokra adható megoldásokat szemléltetni lehessen.

A fenti okok miatt diplomamunkám során egy költségnyilvántartó keretrendszert készítek el. Az alapvető funkciók biztosítják, hogy egy felhasználó számlákat hozzon létre, amely számlákhoz különböző kategóriákba sorolt tranzakciókat, pénzmozgásokat rögzíthessen. Fontos, hogy a keretrendszer lehetőséget biztosítson különféle statisztikák megjelenítésére.

A keretrendszerrel kapcsolatos legfontosabb kihívások a reszponzív felületek megvalósítása, a kliensoldalon megjelenő számítási kapacitás kihasználása, a keretrendszer szolgáltatásainak platform-független elérésnek biztosítása, vagy például a felhasználók azonosítása, melyet célszerű többféle külső szolgáltató segítségével megvalósítani. Emellett a felhasználói élményről is gondoskodni kell, így intuitív, logikus felületeket kell kialakítani.

A keretrendszer a .NET-es világot, valamint a webet célozza meg – ebből fakadóan alapvetően böngészőben, illetve Windows-t futtató eszközökön lesz elérhető. A keretrendszer kliens-szerver architektúrát valósít meg. Egy webalkalmazás biztosítja az adattárolást és az üzleti logika elérhetőségét REST API-n keresztül. Ehhez a webalkalmazáshoz pedig távolról csatlakozik egy webes kliens, valamint egy Windows-os asztali, és mobil kliens. A webes kliens megírásához a Microsoft által kínált Single-Page Application sablont, valamint az AngularJS keretrendszert használom, az asztali és mobil alkalmazás pedig az új universal application technológiával készül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.