Költségnyilvántartó webalkalmazás fejlesztése felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Asztalos Márk
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban bevételeink több forrásból származhatnak, kiadásainkat szintén számos különböző forrásból intézhetjük. Több ember együttélése esetén különösen fontos, hogy ezeknek a pénzmozgásoknak a történetét egységesen vezethessük. A megoldásban az áttekinthetőségen túl hangsúlyos szerepet kapnak a kimutatások, valamint a nyilvántartás folyamatos rendelkezésre állása, hogy a pénzmozgásokat megtörténtük után minél hamarabb és bárhonnan bevezethessük.

Egy ilyen funkciót megvalósító alkalmazás elkészítéséhez kézenfekvő megoldást kínálnak a legújabb webes technológiák, melyek mind az alkalmazásfejlesztést, mind azok használatát megkönnyítik. Egy webalkalmazás bárhol és bármikor elérhető, ha pedig felhőben futtatjuk az alkalmazást, akkor az könnyen képes megnövekedett mennyiségű adatot és felhasználót kezelni.

Szakdolgozatom keretében egy, Microsoft Azure környezetben futó webes költségnyilvántartó alkalmazást készítettem. Az alkalmazás lehetővé teszi bevételek és kiadások folyamatos vezetését, melyeket kategóriákba szervezhetünk. Az alkalmazás tulajdonképpen egy szolgáltatás, a felhasználók kezelhetik saját adataikat, nyilvántartásaikat, melyeket természetesen csak ők, illetve az általuk felhatalmazott felhasználók láthatnak.

A fejlesztésnél célom volt minél több kliens- és szerveroldali technológia megismerése és használata. Kliensoldalon a Knockout JavaScript MVVM-keretrendszert használom az ECMAScript6 szabványt megvalósító JavaScript nyelven keresztül, valamint UI-komponenskönyvtárakat mutatok be. A kliensoldal REST-interfészen kommunikál az ASP.NET Web API alapon implementált szerveroldallal. Az alkalmazást Microsoft Azure környezetben futtatom, ahol több felhőspecifikus megoldást (worker role, identity management, DocumentDB) is bemutatok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.