Kommunikációs réteg fejlesztése elosztott algoritmusok támogatására mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobil eszközök és a technika jelentős fejlődésének köszönhetően lehetőség nyílik új, bonyolultabb és erőforrás-igényesebb feladatok megvalósítására. A gyors hálózati kapcsolatok egyre terelik a trendet olyan alkalmazások irányába, amelyekben központi szerepet játszik a résztvevők közötti kapcsolattartás.

Jelen diplomaterv egy projekt keretében jött létre, melynek célja olyan környezet megvalósítása, amely támogatja elosztott algoritmusok futtatását mobil környezetben. A feladatok közé tartozik Android környezetben a rendszert felhasználó adatgyűjtő algoritmus megvalósítása is, amelynek lényege, hogy támogatja a felhasználó által kiajánlott és összegyűjtött adatok eljuttatását egy központi adatfeldolgozó rendszernek.

A megvalósítandó projekt három részre osztható, amelyek az adatgyűjtő, szerveroldali és kommunikációs rétegek. Az adatgyűjtő réteg Bárdi Júlia munkája, a szerveroldali rész Gergely Antal Gergő feladata, míg saját felelősségem a kommunikációs réteg megvalósítása.

A diplomaterv lefedi az elosztott algoritmusok támogatásához létrehozott üzenettípusokat, amelyek kitérnek a futás során csatlakozó/ távozó eszközök kezelésére, a feladatkiosztások változtathatóságának lehetőségére, az algoritmusok indításának és leállításának támogatására, szinkronizációs problémák kiküszöbölési lehetőségeire, valamint számítási eredmények eljuttatásának támogatásra.

A kommunikációs réteg tervezett üzenetei után bemutatásra kerül a megvalósított rendszer és az adatgyűjtő algoritmus. A projekt keretében kitérek a biztonság kommunikációs szempontból lényeges lehetőségeire, valamint azok hatására a rendszer teljesítményére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.