Kompakt, hálózati forró víz hőmennyiségmérő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csubák Tibor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszékén már több évre visszamenőleg folyik mérésadatgyűjtő és monitoring rendszerek fejlesztése. Ennek eredményeként létrejött nagyméretű rendszer kialakítására is alkalmas moduláris felépítésű eszközcsalád mellett felmerült az igény kisebb (kevesebb bemeneti jelet fogadó) kompakt adatgyűjtő készülék kialakítására is. Az új eszköz amellett hogy megtartja az elődje funkcióit, képes önálló készülékként az általános adatgyűjtésen túl számítással meghatározható származtatott mennyiségek mérésére is, mint például: hőmennyiségmérés.

A diplomamunkám során tárgyalt és a fejlesztésem alapjául szolgáló Smart Network Server készülék (SNS) feladata elsősorban adatgyűjtő rendszerek illesztése a felsőbb vállalatirányítási rendszerbe, valamint távfelügyelet megvalósítása. Az SNS képes volt önálló adatgyűjtési feladatok ellátására is, a hozzá tartozó bemeneti moduljaival, de csak távfelügyeleti képességei miatt alkalmazása a technológia személyzete számára meglehetősen nehézkes volt a felügyeleti számítógéptől távol. A fejlesztésem eredményeként létrejött SNS-42-esre alapozott táblaműszer célja, hogy elősegítse és megkönnyítse az eszköz önálló alkalmazását saját ember-gép kapcsolati (HMI) felületével és hozzá tartozó funkcióival, amellett hogy megtartja eddigi képességeit. Ilyen hasznos funkciót jelent, hogy a készülékben tárolt adatok hozzáférése könnyebbé válik a közvetlen felhasználók részére, hiszen megtekintéshez nem kell felkeresniük a távfelügyeletet ellátó számítógépet, vagy külön hardvereszközt alkalmazniuk. Emellett megoldja a hálózati paraméterek állításának kényelmes (újraindításmentes) módosítását.

Dolgozatom első részében egy célalkalmazás (forró víz hőmennyiségmérés) mérésének problémáit és menetét mutatom be. Ezután magát az SNS-42 készüléket és vezérlő egységét a Rabbit 4000-es mikroprocesszort valamint az RCM4200-as Core modult mutatom be mind hardver, mind szoftver kialakítási szempontból. A tárgyalás során külön kitérek az alaplap és az előlap tervezésének folyamatára a kezdeti specifikációtól az alkatrészek kiválasztásán keresztül a kész áramkörig. Valamint bemutatom a főbb szoftverelemeinek működését. Végül kitérek a továbbfejlesztés lehetséges irányaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.