Komplex eseményfeldolgozás Internet-of-Things rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elmúlt évek során egyre jobban előtérbe került az Internet-of-Things fogalom, mely olyan eszközök által alkotott rendszert jelent, mely tagjai az interneten keresztül küldenek adatokat magukról, és kommunikálnak egymással. Az ilyen rendszerek kommunikációra leggyakrabban az MQTT protokollt használják, mely segítségével rendkívül gyorsan képesek az üzeneteik váltására.

Ezeket a rendszereket modellezés segítségével érdemes megjeleníteni, amikből a legegyszerűbben lekérdezések útján lehet adatokat kinyerni. Egy lekérdező eszköz modellekhez az IncQuery, mely az ilyen rendszerek modelljein is kiváló hatékonysággal képes lekérdezéseket végrehajtani. Az így megszerzett adatokat pedig fel lehet használni atomi szintű (vagy akár bonyolultabb) események létrehozására, melyeket egy eseménykezelőben érdemes feldolgozni. Ilyen eseménykezelő keretrendszer a VIATRA-CEP, mely képes IncQuery lekérdezések eredményeit eseményként felhasználni.

A feladat során először is egy olyan eszköz létrehozása volt a cél, melyben szenzorok által alkotott Internet-of-Things rendszerek leírhatóságát kell megvalósítani, valamint az ehhez tartozó egyszerű, a leíró nyelvben használható feltételekre épülő IncQuery lekérdezéseket és VIATRA-CEP eseménykezelő függvényeket legenerálni.

További célkitűzés volt, hogy a generálás során olyan elemek is elkészüljenek, melyek segítségével használni lehet ezeket az eseménykezelő függvényeket. Ilyen elemek például a szenzor adat küldő és fogadó MQTT kliensek megvalósítása, valamint az VIATRA-CEP és a modell összekapcsolása.

Ezeken felül egy egyszerű esettanulmányon keresztül bemutatásra került az elkészült alkalmazás, ezáltal jobban megismerhetővé válik annak működése és hasznossága is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.