Komponens alapú játékmotor tervezése és implementálása Ogre3d és Bullet használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Umenhoffer Tamás
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Játékmotor fejlesztése igazi kihívás. Ennek belátására elegendő megnézni a mai játékmotorok főbb tulajdonságait: hosszú éveken keresztül sok száz tapasztalt programozó fáradságos munkájával készülnek száz millió dolláros nagyságrendű költségből, s komplexitásuk nagyságrendileg megegyezik egy operációs rendszer bonyolultságával. Ezen meghökkentő méretű szoftverarchitektúrák felfoghatatlan mennyiségű kódsorból állnak, rengeteg feladat elvégzésére képesek, így a teljes struktúrák áttekintése egy ember számára lehetetlen vállalkozás. Ennek megfelelően fejlesztésük rendkívül költséges, így saját motor fejlesztésébe csak a legnagyobb vállalatok invesztálhatnak.

Így természetesen a szakdolgozatom célja nem lehet egy piacon is versenyképes motor készítése, hanem csak mindösszesen az alapvető játékmotor-típusok áttekintése után egy általam választott típusú motor tervezése, implementálása és demonstrálása egy példajátékon keresztül.

A dolgozatom először a főbb játékmotor-architektúra típusokon halad végig, felsorolva ezen architektúrák előnyeit és hátrányait egyaránt.

Ezek után betekintést nyújt a fejlesztés során felhasznált technológiákba, melyek közé tartozik az alkalmazott programozási nyelv és fejlesztőkörnyezet, a különböző feladatok ellátására alkalmas motorok, illetve a fejlesztés során alkalmazott architektúra is.

Az elméleti áttekintést a konkrét motor tervezése és implementálása követi, lépésről lépésre végighaladva a fejlesztési folyamaton, bemutatva a meghozott tervezési döntéseket, a felhasznált tervezési mintákat, illetve a rendszer legfontosabb építőköveit egyaránt.

A motor fejlesztésének taglalását követően a motorra készített példajáték bemutatása következik, ami egyúttal a motor használhatóságának demonstrálására is szolgál.

Végül a szakdolgozatomat az elkészült struktúra tesztelésével, értékelésével és az esetleges továbbfejlesztési lehetőségek felsorolásával zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.