Konfiguráció menedzsment és adatgyűjtés Raspberry Pi alapú hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomamunkám során beágyazott rendszerek által alkotott hálózatok telepítésének hatékonyságát növelő és azok konfigurációjának kezelését lehetővé tevő egyéni megoldás fejlesztésén dolgoztam.

Az alapvető elképzelés, hogy egy Raspberry Pi modulokból felépített hálózat minden csomópontját központilag tudjuk kezelni, beleértve azok konfigurációjának változtatását is.

Ez az elképzelés lett egy konkrét alkalmazásnak megfelelően specifikálva, amely szerint az egyes hálózati csomópontok szenzoradatokat gyűjtenek.

A megoldásom a napjainkban egyre inkább teret nyerő konfiguráció menedzsment koncepciójára épül.

A megvalósított rendszer tehát egy központilag menedzselt szenzorhálózat, amelybe új csomópontok csatlakoztatása, azok telepítése és konfigurációja - minimális felhasználói beavatkozást leszámítva - automatikusan történik. Konfigurációjuk alapvetően a csatlakoztatott szenzoroknak megfelelően alakul, de ez szintén központilag testre szabható. Ezt részben a Puppet nevű konfiguráció menedzsment eszköz, részben pedig az azt magába foglaló célirányosan a feladatra kialakított rendszer teszi lehetővé.

Csomópontok telepítése, a rendszer felügyelete és a konfiguráció menedzselése is egy grafikus felhasználói felületen keresztül lehetséges, amely ugyanakkor a gyűjtött adatok megtekintésére is szolgál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.