Középiskolai biztonságos vezetéknélküli hálózat kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Dolgozatom témája az elmúlt években a vezeték nélküli technológiák kapcsán harver oldalon bekövetkezett fejlődés és robbanásszerű elterjedés által okozott problémára adott szoftveres megoldás kidolgozása.

Egy tizenkét évfolyamos általános iskola és gimnázium 2004-ben telepítette épületébe a vezeték nélküli hálózatot. A központi kulccsal hitelesíthető rendszert egy néhány tíz fős tanári csoport vette használatba.

A diákság körében egyre nagyobb számban jelentek meg a WiFi-t támogató eszközök, egyre többen fejtették meg a kulcsot és csatlakoztak jogosulatlan felhasználóként a hálózathoz, amely minőségromláshoz vezetett.

Olyan megoldást kellett találni, ami a nagy számban jelenlévő jogosulatlan felhasználót kiszűri, a rendszert folyamatosan használók számára kényelmes, valamint rugalmasan képes kezelni az ideiglenes hozzáférési igényeket és információkat nyújt az üzemeltetők felé.

A legmegfelelőbb megoldásnak a RADIUS szolgáltatásra épülő, az általános felhasználói adatbázishoz csatlakoztatott rendszer kiépítése bizonyult. A tervezés során megvizsgáltam különböző hitelesítési eljárásokat, úgy, mint a TTLS vagy a PEAP, és a lehetőségek figyelembe vételével az igényeknek megfelelően alakítottam ki az új hálózatot. Munkám részét képezte egy modul integrálása az általános felhasználókezelő rendszerbe, melynek segítségével a kívánt funkciók – engedélyezés és tiltás, ideiglenes hozzáférések biztosítása – adminisztálhatók.

Ennek eredményeként olyan rendszer született, mely a 2004-es üzembe helyezéskor megállapított szolgáltatás minőségi feltételeknek eleget tesz, és az új funkciókat is megvalósítja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.