Közös programozói interfész fejlesztése népszerű felhő szolgáltatásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Dolgozatomban a számítási felhők használatának egy problémájára, az úgynevezett vendor lock-in-ra adok megoldást. A különböző felhőszolgáltatók egymástól merőben eltérő programozási interfészeket adnak a kliensek kezébe, így ha egy szoftvert adott szolgáltató platformjára írjuk, nagyon nehéz a későbbiekben egy konkurens termékére váltani. Ezeket a különbségeket azonban egy jól megtervezett és implementált programkönyvtárral elrejthetjük a fejlesztők elől, ezzel megszabadulva a vendor lock problémájától. Egy ilyen szoftverkomponens elrejti a szolgáltató specifikus metódusokat és kódrészeket, és a használhatóság és általánosítás közti megfelelő kompromisszumot megtalálva egységes interfészt nyújt a fejlesztőknek.

A dolgozat első részében bemutatom a számítási felhők történetét és a mai modern felhők felépítését. Feltérképezem a legnépszerűbb szolgáltatókat és megvizsgálom az általuk nyújtott szolgáltatásokat. Ezt követően meghatározom azon funkcionalitásokat, melyekre érdemes közös interfészt tervezni és implementálni.

Ezt követően bemutatom a szoftverem célját, a tervezésnél figyelembe vett irányelveket és a kiválasztott technológiákat. Leírom az implementáció menetét és a munka során felmerült problémákat és megoldásukat.

Az utolsó szakaszban néhány teljesítményteszttel bemutatom, hogy a megoldásom nem okoz jelentős teljesítményromlást, valamint összegzem az elvégzett munkát és megnevezek néhány továbbfejlesztési lehetőséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.