Közösségi csomagküldő szolgáltatás ergonómiai tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Jelenleg igen népszerűek a crowd-sourced alapú alkalmazások, melyeknek lényege, hogy közösségi platformként összekötik az embereket, és az általuk megadott információkra épülve új piaci lehetőségeket nyitnak meg. Diplomamunkámban egy olyan webes platform készítését ismertetem, amelynek segítségével a regisztrált felhasználók csomagszállítási szolgáltatásokat kínálhatnak egymásnak. A legfőbb célom az, hogy bemutassam, hogyan lesz egy ötletből a felhasználók igényeire szabott szoftver.

Egy komplex webalkalmazás készítése esetén kritikus a felhasználói igények felmérése és kielégítése, és különösen fontos a felhasználói élmény is, hiszen nincs használati utasítás, tanfolyam, a felhasználók minden esetben számos alternatíva közül választhatnak. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektettem a tervezésre, melyet a felhasználó-központú tervezés alapelveire támaszkodva végeztem. A fejlesztés során igyekeztem a legmodernebb, és a célnak leginkább megfelelő technológiákat kiválasztani, majd az elkészült tervekhez ragaszkodva megvalósítani az alkalmazást.

A tervezést és a fejlesztést használhatósági teszteléssel ellenőriztem. Ennek során valós felhasználókat kértem meg, hogy használják az elkészült alkalmazást, majd a gyűjtött tapasztalatokat elemezve meghatároztam, hogyan lehet tovább javítani a szoftver használhatóságán. Részletesen bemutatom a felfedezett hibákat, és hogy milyen módon küszöböltem ki azokat. Ezután dolgozatomat a továbbfejlesztési tervek és a gyűjtött tapasztalatok ismertetésével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.