Közösségi- és helyalapú kivétel-dobó Android alkalmazás fejlesztése a Kotlin nyelv használatával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

BSc. Szakdolgozatomat egy Android alkalmazás fejlesztéséről írom, melyhez az Android kliensalkalmazás mellett szükséges volt egy szerveralkalmazást is fejleszteni. Ez eleinte egy nyári hobbiprojektnek indult, mely később akkorára nőtte ki magát, hogy alkalmassá vált arra, hogy a szakdolgozatom témája legyen.

Az ötlet az volt, hogy fejlesztők a telefonjuk segítségével dobhassanak egymásnak kivételeket, és ennek megvalósítását vittem véghez. Ahogy a feladatkiírásban is szerepel, ehhez először meg kellett terveznem a szolgáltatás magas-szintű architektúráját, illetve meg kellett ismerkednem az Android platformmal, és az arra történő fejlesztés sajátosságaival.

Ezek után elkezdhettem az implementáción dolgozni. Az szolgáltatás jelentős részét kliens- és szerveroldalon egyaránt Kotlin nyelven írtam, mely egy új, innovatív nyelv a JVM platformon, és amely jelen sorok írása közben is még csak béta változatban érhető el.

Egy (szoftver-) szolgáltatás fejlesztése alapvetően iteratívan zajlik, tehát meglévő kódbázis állandóan újrastrukturálásra kerül. Esetemben ez fokozottan érvényes volt, mivel ez volt az első Androidra fejlesztett alkalmazásom, és mert egy nem végleges specifikációjú programnyelvet használtam, mely, hogyha verziószámot váltott, már nem biztos, hogy kompatibilis volt az előző verzióval.

Dolgozatomban írok az általam választott technológiák fontosságáról, bemutatom az architekturális felépítését mind a kliens- és szerveroldali alkalmazásnak, és a közöttük zajló kommunikáció mikéntjét. Kitérek közben az Android és Spring Boot platformok sajátosságaira is. Összehasonlítom a Java nyelvet a már említett Kotlin nyelvvel, és rávilágítok az utóbbi előnyeire, és a benne rejlő potenciálra. Ezen kívül bemutatom a felhős szolgáltatásokat, amelyeket az általam fejlesztett szolgáltatás igénybe vesz, és készítek egy felhasználói kézikönyvet is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.