Közösségi hálózatok integrálása iOS platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok elterjedése napjainkban jelentős változásokat hozott mindennapi életünkbe. Segítségükkel bárhol és bármikor lehetőségünk nyílik internet elérésére, gyors böngészésére, továbbá alkalmazásokon keresztül szolgáltatások igénybevételére. Részben ennek a folyamatnak eredményeképp az utóbbi években észlelhető a webes közösségi oldalak egyre nagyobb forgalma és térhódítása. Ezen szolgáltatások funkcióinak többsége okostelefonok használatával is elérhető. Egyre több közösségi hálózat kialakulásával azt tapasztalhatjuk hogy egy személy általában több közösségi profil tulajdonosává vált, továbbá ugyanazon ismeretségek több hálózatban is fennállnak a megegyező személyek között.

Feladatom egy olyan mobil platformra, konkrétan iOS-re íródott alkalmazás fejlesztése, mely képes az előbb említett néhány fontosabb közösségi profilunk adatait és ismeretségeit egységes, natív formában összegyűjtve megjeleníteni, továbbá a különböző szolgáltatásokhoz logikailag összetartozó ismerősöket összekapcsolni, azok részletes adatait egybegyűjtve bemutatni. Az alkalmazás képes Facebook, Twitter, Google Contacts, Foursquare és LinkedIn hálózatokból származó profilok, valamint a telefonon tárolt névjegyzék adatainak integrált megjelenítésére, azok mobilra optimalizált megjelenítésére. Ezeket a felhasználó később offline formában is böngészheti, kibővített telefonkönyvként használva az alkalmazást. A program továbbá alkalmas a több szolgáltatásból származó azonos ismeretségek felderítésére, majd ezek összekapcsolásával az összes fellelhető adat együttes megjelenítésére az adott felhasználói profilokról.

Az alkalmazás elkészítéséhez szükség volt a platform vonatkozó képességeinek megismerésére, a szolgáltatásokhoz való kapcsolódási lehetőségek felderítésére, a tároláshoz a Core Data adatbázis-kezelő rendszer használatára, továbbá alapos tervezési munkát követően a felhasználói és fejlesztői felület kialakítására. Ezután következett a funkciók konkrét implementálása, majd az elkészített alkalmazás tesztelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.