Közösségi média aktivitásfigyelő szolgáltatás

OData támogatás
Konzulens:
Nagy István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A XXI. században egyre nagyobb teret nyernek azok az elemzési megoldások, amelyek a publikusan elérhető közösségi oldalak adatait dolgozzák fel. Az elérhető információk birtokában képesek lehetünk jól leírni egy közösségi profil működését és megbecsülhetjük a benne rejlő potenciált is.

Diplomamunkám célja adatgyűjtés közösségi oldalakról abból a célból, hogy a gyűjtött adatokkal biztosítsam közösségi oldalakon lévő profilok aktivitásának elemzését. Az adatok gyűjtését és feldolgozását angol nyelvű, futballcsapatokhoz kapcsolható profilokra specializálom. A feladatom része az adatok legyűjtése, feldolgozása, valamint vizualizálása, illetve a lehetséges továbbfejlesztési irányok ismertetése.

Az adatgyűjtéshez három közösségi oldal jelentett forrást. Munkám során megismertem a Facebook, a Twitter és az Instagram közösségi oldalakat, azok felhasználói profiljainak felépítését, továbbá az adatok hozzáférésének módját. Megterveztem és implementáltam egy olyan szoftvert, amely képes erről a három oldalról adatokat gyűjteni és rendezetten tárolni. Ezután a gyűjtött adatok minőségi javulása érdekében adatelkészítő lépéseket hajtottam végre.

Vizualizálási megoldásokat dolgoztam ki annak érdekében, hogy a kapott adatok jól megjeleníthetők legyenek. Áttekintettem a megjelenítésben rejlő lehetőségeket.

Megjelenítési terveket dolgoztam ki, hogy a legyűjtött adatokat minél jobban értelmezhető formában tudjam ábrázolni. Megismertem a Power BI elemző eszközt, annak képességeit kipróbáltam az egyes felületi elemeket.

Dashboard-okat valósítottam meg a segítségével a megjelenítési tervek alapján.

Ezt követően valós adatokkal teszteltem a szoftverem profilokat felismerő moduljának hatékonyságát. Feltártam az esetleges gyenge pontokat és szűk keresztmetszeteket.

Végül áttekintettem az elkészített szoftver továbbfejlesztési lehetőségeit a gyűjtő modultól az adatelőkészítésen át a tényleges elemzésig. Javaslatot tettem az így feltárt hiányosságok és a prototípus helyenkénti egyszerűségéből fakadó pontatlanságok kijavítására, valamint a hatékonyság növelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.