Közösségi szolgáltatáson alapuló Web 2 alkalmazás fejlesztése iPhone platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomamunka keretében a feladatom az iPhone és Facebook platformok megismerése, valamint a tanult ismeretek birtokában egy közösségi tevékenységek szervezését támogató alkalmazás megtervezése és implementálása volt.

A Facebook programozási interfészének megismerését egészen az alapoktól kellett kezdenem, hiszen tanulmányaim során ennek elsajátítására nem adódott alkalmam. A feladatomat nehezítette, hogy a rendszer akkora ütemben fejlődik, hogy a diplomával eltöltött két félév alatt alapjaiban változott meg a közösségi szolgáltatások igénybevételének a módja.

Hasonló volt a helyzet az iPhone platformmal. Ugyan egyetemi éveim alatt hallgattam mobilszoftverek fejlesztésével foglalkozó tárgyat, amelynek kapcsán előjött az Apple nagysikerű telefonja is, ám a kurzus során elsajátítható ismeretek leragadtak az elméleti szinten. Tovább nehezítette a dolgomat, hogy – mint a Facebook – az iPhone rendszere is állandó változásban van, ezek a változások pedig kihatnak a diplomamunka keretein belül megvalósításra került alkalmazásra.

A technológiák megismerése után következhetett a tervezés. Az architektúra kialakítása után, annak egyes komponenseit lépésről lépésre terveztem meg. Az adatréteggel kezdtem, majd erre építve következett az üzleti logikai funkciók kitalálása és végül a telefonon futó kliens felépítésének megtervezésével zártam a tervezés folyamatát.

Az elkészített terv alapján implementáltam az egyes rétegeket, majd a komponenseket külön-külön és az egész rendszert együttesen is leteszteltem.

Úgy gondolom, az elkészült alkalmazás támogatja a XXI. század közösségeinek fejlődését, jó kiindulópontot nyújtva földrajzi helyzeten alapuló közösségi szolgáltatások biztosításához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.