Közösségi területek kollektív kialakítását támogató webalkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Cserkúti Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A közösségi hálózatok átalakították webes szokásainkat és szerves részét képezik mindennapi életünknek. Mérnökhallgatóként különösen érdekes feladat volt számomra egy adott területre irányuló új közösségi hálózatot kell megtervezése és létrehozása.

A lakóközösségek tagjai elszeparáltan élnek, ritkán vagy egyáltalán nem tartják a kapcsolatot egymással. A létszám növekedésével különösen nehézzé válik a teljes közösség kollektív véleményének összegyűjtése, és az alulról szerveződő közösségeknek is nagyobb akadályokat kell legyőznie.

Szakdolgozatom során erre a problémára kerestem megoldást. Célom egy olyan virtuális közösségi felület kialakítása volt, mely egységes platformot képez a lakóközösség minden tagja számára, valamint maximálisan alkalmas a közösségi területek kialakításával kapcsolatos véleménynyilvánításra úgy, hogy elősegítse és támogassa az alulról induló kezdeményezések, szerveződő csoportok megvalósulását.

Az elkészült alkalmazás segítségével a lakóközösség tagjai, a Schönherz kollégium lakószobái és belső közösségei fórumokon és üzenőfalakon keresztül tarthatják a kapcsolatot egymással. Egyénileg és közös összefogással klubokat hozhatnak létre, és csoportos döntések alapján, demokratikus módon átalakíthatják a kollégium körüli a virtuális közterületeket.

A téma előzményéül is szolgáló kutatási projektekben gyakran csak rövid idő állt rendelkezésre és az adott folyamatokat többnyire papír alapon, társasjátékként tudták kipróbálni kisebb közösségekkel. Ezt váltaná ki az elkészült webalkalmazás, mely nagyszámú résztvevő esetén is képes a felhasználók igényei alapján kialakított közterület valós időben reprezentálni. Reményeim szerint az alkalmazás használatával részletesebb megfigyeléseket, összetett kutatási eredményeket fognak publikálni a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.